فهرست مطالب

رهیافت های سیاسی و بین المللی - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 47، پاییز 1395)

مجله رهیافت های سیاسی و بین المللی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 47، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی باقری دولت آبادی * صفحات 9-41

    پرسش اصلی مقاله این است که چالش های فراروی کاربردی سازی رشته روابط بین الملل در ایران چیست؟ و این چالش ها چگونه خود را در خروجی پژوهشی این رشته که به شکل مقالات علمی-پژوهشی است، نشان می دهند؟ چارچوب نظری پژوهش را رابطه نظریه و پژوهش از منظر دیدگاه های اثبات گرا و پسااثبات گرا شکل می دهند. برای این منظور، از هر دو روش کمی و کیفی استفاده شده است. در جریان نگارش مقاله، آثار منتشرشده طی سال های 1393 تا 1395 در شش فصلنامه علمی-پژوهشی بررسی شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که عدم اهتمام به پیش بینی مبتنی بر سناریوسازی، ناکارآمدی نظام آموزشی، فقدان دست رسی به داده های پژوهشی، نگاه ابزاری به پژوهش در ایران، قطع ارتباط دانشگاه با نهادهای اجرایی، ضعف نسبی در حوزه دانش نظری و عدم نقد در پژوهش ها، چالش های اصلی پیش روی کاربردی سازی روابط بین الملل به شمار می آیند.

    کلیدواژگان: روابط بین الملل، سیاست خارجی، پژوهش، دانشگاه، وزارت امور خارجه
  • _ ساناز تابع افشار، کیهان برزگر* صفحات 42-70

    تاثیر گروه های ذی نفع در داخل کشورها بر شکل دهی سیاست خارجی، متغیری طلایی برای صاحب نظران واقع گرایی نئوکلاسیک در تحلیل سیاست خارجی متفاوت دولت ها بوده است. تحلیل رئالیسم نئوکلاسیک، به طور معمول تحلیلی چندسطحی است که هم زمان به تحلیل نظام و واحد دولت پرداخته و با ادغام عوامل سیستمیک و داخلی، نظریه منسجم و سازگارتری از سیاست خارجی ارائه می دهد. این نظریه باعث ایجاد سازشی معتبر بین نیاز به دقت نظری و پذیرش جنبه های درهم پیچیده گزینه های سیاست خارجی-با در نظرداشتن توامان عوامل ساختاری در کنار عوامل داخلی-می شود. به این دلیل، مدعای مقاله آن است که واقع گرایی نئوکلاسیک چارچوب نظری منسجم تری در فهم سیاست خارجی آمریکا به دست می دهد. نویسندگان در چارچوب واقع گرایی نئوکلاسیک، به بررسی نقش گروه های ذی نفع، از جمله گروه های ذی نفع قومی، در شکل دهی به سیاست خارجی ایالات متحده پرداخته اند؛ به نحوی که مکانیزم عمل این گروه های ذی نفع، با هدف متاثرساختن سیاست خارجی ایالات متحده، به ویژه از طریق لابی با کنگره شکل می گیرد.

    کلیدواژگان: واقعگرایی نئوکلاسیک، سیاست خارجی آمریکا، کنگره، لابی گری، گروه های ذینفع، لابی اسرائیل
  • حسین پوراحمدی، میثم غفاری نژاد*، حامد کاظمی صفحات 71-95

    سیاست ترویج دموکراسی در خارج، به ویژه مدل تحمیل آن از طریق زور (دموکراسی با زور) از سوی ایالات متحده آمریکا، همواره بعد از جنگ جهانی دوم در حوزه سیاست خارجی این کشور مطرح شده و در بعضی از کشورها جنبه اجرایی به خود گرفته است. این سیاست، منشا مجادلات گسترده ای مابین صاحب نظران علوم سیاسی آمریکایی نیز بوده است. اما تحولات یک دهه اخیر در عراق نشان می دهند که این سیاست در این کشور، برخلاف خوش بینی سیاست مداران کاخ سفید، عملا با شکست مواجه شده است. پرسش اصلی مقاله حاضر این است که موانع فراروی دموکراتیزاسیون در عراق که «مدل دموکراسی با زور» را با چالش های جدی مواجه کرده است، کدام اند؟ فرضیه مقاله بر این است که مولفه های چندگانه ای از قبیل تداوم ناامنی و بی ثباتی سیاسی، پایین بودن شاخص های توسعه اقتصادی و اجتماعی، ضعف فرهنگ سیاسی مدنی، حضور برجسته نخبگان و جریانات سیاسی اقتدارگرا در صحنه سیاسی و تعمیق شکاف های قومی و مذهبی همراه با مداخلات خارجی کشورهای منطقه در تشدید این بحران ها، چالش های فراروی دموکراتیزاسیون در عراق بوده و هستند. در این راستا، مقاله حاضر با بهره گیری از روش توصیفی-تحلیلی، ضمن اشاره به مجادلات محافل آکادمیک غربی در خصوص سیاست ترویج دموکراسی و مدل دموکراسی سازی با زور، به کنکاش در چالش های فراروی این سیاست در عراق از سال 2003 تا 2016 خواهد پرداخت.

    کلیدواژگان: ملت سازی، دموکراسی با زور، بحران عراق، سیاست خارجی آمریکا، نخبگان سیاسی، گذار به دموکراسی
  • محمدرضا تاجیک، امین علی محمدی * صفحات 96-136

    از اولین دانشگاه های نونهاد تا دانشگاه های امروزی، تحولات بسیاری در ایده دانشگاه و نظام آموزشی مدرن رقم خورده است. بر سر این که آیا اساس دانشگاه با توجه به درآمیختگی آن با فرایند تولید و کسب معرفت (دانش) ، مستقل است یا وابسته به قدرت، حتی برساخته است یا برسازنده قدرت، هنوز هم مجادله نظری باقی است. سوال اصلی این جاست که آیا دانشگاه به منزله یک نهاد مدرن آموزشی، زیست و حیاتی آزادانه دارد یا این که اساسا ایده دانشگاه تنها زمانی متحقق خواهد شد که در یک نهاد یا تحت سایه قدرت مستقر شود؟ دیگر این که دانشگاه در قامت یک نهاد، چرا و چگونه در خدمت ساختار قدرت قرار می گیرد و کارکردهای آن به چه شکلی تحت تاثیر تکنولوژی قدرت قرار می گیرد؟ در این نوشتار، به کمک اندیشه لویی آلتوسر و از منظر نظریه «ایدئولوژی و دم ودستگاه های ایدئولوژیک دولت» [1] ، تلاش خواهد شد تا برای پرسش های فوق پاسخ مناسبی بیابیم. در این پژوهش، سعی بر آن است که نشان دهیم نظام آموزشی، خاصه نهاد دانشگاه، تحت تاثیر تکنیک های قدرت و نهادهای دولت چه تغییراتی پیدا می کند و این نوع تغییرات چگونه و در چه سطوحی صورت می پذیرد. در این راه، از روش های تحلیل کیفی، شامل تحلیل محتوا و روش روایی کمک گرفتیم (چراکه به نظر می رسد به جهت ریشه یابی علل یک پدیده خاص چون موضوع این پژوهش و به سبب تاریخی بودن موضوع و محدود بودن روابط و اجزای چنین پدیده سیاسی-اجتماعی ای، روش هایی کیفی چون تحلیل محتوا و روش روایی است که ما را در متن و بطن به جامانده از وقایع، یاری خواهد رساند). به همین ترتیب، برای گردآوری اطلاعات و جمع آوری مواد خام این پژوهش، از مشاهده مشارکتی، مطالعه اسناد و کتاب ها و مدارک و مصاحبه های عمیق بهره گرفته ایم. هدف از این پژوهش، آن است که نشان دهیم دانشگاه چه جایگاهی در زندگی انسان امروز پیدا کرده است و یا به سبب نوع ماهیت و کارکردهایی که امروز ارائه می کند، چه فرایندهایی را پشت سر نهاده تا در این عصر چنین ویژگی های کارکردی را عهده دار باشد.

    کلیدواژگان: قدرت، دولت، نظام آموزش، دانشگاه، ایدئولوژی، دم ودستگاه های ایدئولوژیک دولت، انقلاب فرهنگی، محتوا، ساختار، سوژه
  • حسین مسعودنیا، یونس فروزان، عبدالرضا عالیشاهی * صفحات 137-172

    خاورمیانه را می توان کانون نخست بحران های سیاسی، اعم از جنگ، تروریسم، کودتا و دیگر بحران های مختلف قلم داد کرد. به عنوان مثال، در سال 2017 و پس از سفر دونالد ترامپ به عربستان سعودی، وقایع متعددی در منطقه به وقوع پیوست. رویدادهایی همچون قطع روابط سیاسی میان قطر و عربستان سعودی، حملات موشکی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به مواضع تروریست های داعش در دیرالزور و تغییر ولایت عهدی در عربستان سعودی که ملک سلمان، پادشاه این کشور، طی فرمانی محمد بن نایف را از سمت ولایت عهدی خلع و پسرش محمد بن سلمان را به این سمت برگماشت. در این مقاله، نویسندگان با بهره گیری از روش های تطبیقی، تحلیلی-توصیفی و نیز نظریه آلوین تافلر در خصوص جابه جایی در قدرت، درصدد ارایه پاسخی متقن به این سوال اند که «جریان شناسی واگذاری قدرت به محمد بن سلمان از سوی پادشاه عربستان چه بوده است؟» و این که «خاندان آل سعود با این تغییرات، بحران های منطقه ای را چگونه حل وفصل خواهد کرد؟». یافته های مقاله حاکی از آن است که «ضعف و مواضع اعتدال گرایانه محمد بن نایف در بحران های منطقه، سیاست های پراگماتیستی محمد بن سلمان در قبال یمن، عراق، سوریه و ایران و جاه طلبی های وی در کنار مواضع نزدیک به رژیم صهیونیستی و آمریکا، او را به مناسب ترین گزینه برای ولایت عهدی عربستان سعودی مبدل نموده است. هم چنین، به نظر می رسد سیاست های محمد بن سلمان، با توجه به روحیات خشونت طلبی و رادیکالیسم وی، به سمت سرکوب مخالفان در داخل و تشدید بحران ها در منطقه خاورمیانه سوق یابد.

    کلیدواژگان: عربستان سعودی، ولایتعهدی، جابه جایی قدرت، محمد بن سلمان، خاورمیانه
  • حمید یحیوی*، بهزاد زارعی صفحات 173-198

    تاملات توکویل در باب انقلاب های فرانسه و آمریکا، رویکرد بدیعی در تحلیل انقلاب ها را شکل داده است که بر مبنای آن می توان به فهم جنبه های مهمی از انقلاب ایران (1979) رسید. توکویل با کشف مفهوم «برابری شرایط» ، علاوه بر تشریح علت تحولات عصر جدید، افق تازه ای را برای تحلیل انقلاب های مدرن گشوده است. وی در طی بحثی در باب رابطه آزادی و برابری، انقلاب آمریکا را نمونه «انقلابی برای آزادی» و انقلاب فرانسه را نمونه «انقلابی برای برابری» معرفی می کند. بر این اساس، می توان انقلاب ها را بر مبنای اولویتی که در آن غالب می شود، به دو دسته «انقلاب برای آزادی» و «انقلاب برای برابری» تقسیم کرد. پژوهش حاضر برآن است که ابتدا با کنکاش در اندیشه توکویل، علل رخداد انقلاب از نگاه وی را در یک الگوی سه فاکتوری «برابری شرایط» ، تمرکز اداری و رویاپردازی ادیبان، نظم دهی کرده و سپس با بررسی رخداد انقلاب ایران بر مبنای این دستگاه مفهومی سه بعدی، این نظریه را به محک تاریخ بسپارد. بر این مبنا، در عصر جدید، تمایل به تحقق برابری شرایط در جامعه ایرانی گسترش قابل توجهی یافت. در کنار آن، اداره امور به شکل متمرکز توسط دولت پهلوی، تاثیرات مخربی بر جامعه داشت و شرایطی را مهیا کرد که در آن «روشنفکران شاعرپیشه» دست به بسیج انقلابی زدند. علاوه بر تبیین انقلاب در بحث نتایج آن، مقاله حاضر در پایان، به طرح این نظر می پردازد که انقلاب ایران بر مبنای سرنوشتی که پس از پیروزی یافت، تحولی از جنس «انقلاب برای برابری» بود.

    کلیدواژگان: انقلاب ایران، توکویل، برابری، تمرکز، روشنفکران ایرانی
|
  • Ali Bagheri Dolatabadi Pages 9-41

    The main question of the article is what are the challenges facing the application of the field of international relations in Iran? And how do these challenges manifest themselves in the research output of this field, which is in the form of scientific-research articles? The theoretical framework of research is formed by the relationship between theory and research from the perspective of positivist and post-positivist perspectives. For this purpose, both quantitative and qualitative methods have been used. During the writing of the article, the published works from 1393 to 1395 were reviewed in six scientific-research quarterly journals. Findings show that lack of attention to scenario-based forecasting, inefficiency of educational system, lack of access to research data, instrumental view of research in Iran, disconnection of the university from executive institutions, relative weakness in theoretical knowledge and lack of criticism In research, the main challenges facing the application of international relations are.

    Keywords: International Relations, Foreign Policy, research, University, Ministry of Foreign Affairs
  • sanaz tabeafshar, Kayhan Barzegar * Pages 42-70

    For the scholars of neoclassical realism, the impact of interest groups within the states on foreign policy is considered as a golden variable to analyze different foreign policies of states. Neoclassical Realism is a multilevel analysis, dealing with both state level and international system. It presents a coherent and compatible analysis through the integration of systematic factors and innenpolitiks, and creates a valid compromise between the need to theoretical accuracy and admission of the intricate aspects of foreign policy. The article claims that neoclassical realism is a more coherent theoretical framework for understanding the foreign policy of the United States. The authors scrutinize the role of interest groups including ethnic groups of the United State and their process of action which is lobbying the congress to influence the foreign policy within the framework of neoclassical realism.

    Keywords: Neoclassical Realism, US Foreign Policy, Congress, Lobbyism, Interest Groups, Israel Lobby
  • Hossein Poorahmadi, Maytham Ghaffari Nejad *, Hamed Kazemi Pages 71-95

    Democracy developing policy in abroad, especially the model of its imposing through the force (democracy by force), has been constantly adopted after the World War II in the field of foreign policy by the United States of America and in some of the countries practiced. This policy has been the origin of wide disputes among American scholars in political sciences. But, the changes during the recent decade in Iraq showed that this policy in this country has faced a failure in practice despite of the optimism of White House politicians. The main question of this paper is to state what are the obstacles ahead democratization in Iraq caused the democracy model by force to be faced serious challenges? The hypothesis of this paper is that multiple factors such as insecurity development and political instability , low social – economic development indices, weakness of political-civil culture, significant presence of elites, authoritarian political movements in political scenes, increased ethnic and religious gaps incorporated with foreign interventions of regional countries in aggravating these crises are the challenges ahead democratization in Iraq. In this regard, the present paper refers to the disputes of western academic associations concerning democracy developing policy and democratization model by force using descriptive-analytical method and then studies the challenges ahead this policy in Iraq from 2003 to 2016.

    Keywords: nation-building, democracy by force, Iraq crises, foreign policy of U.S.A, political elites, transition to democracy
  • MohammedReza Tajik, Amin Ali Mohammadi * Pages 96-136

    From the first non-university universities to modern universities, there have been many changes in the idea of ​​the university and the modern educational system. There is still a theoretical debate as to whether the basis of the university is independent or even dependent on power due to its integration with the process of production and acquisition of knowledge (knowledge). The main question is whether the university, as a modern institution, has free educational, biological and vital life, or whether the idea of ​​a university will be realized only when it is established in an institution or under the shadow of power? Another is that the university as an institution, why and how it serves the power structure and how its functions are affected by power technology? In this article, with the help of Louis Althusser's thought and from the perspective of the theory of "ideology and ideological apparatuses of the state" [1], we will try to find appropriate answers to the above questions. In this research, we try to show how the educational system, especially the university institution, changes under the influence of power techniques and government institutions, and how and at what levels this type of change takes place. In this way, we used qualitative analysis methods, including content analysis and narrative method (because it seems to find the root causes of a particular phenomenon such as the subject of this research and due to the historical nature of the subject and the limited relationships and components of such a political phenomenon Social are qualitative methods such as content analysis and narrative methods that will help us in the context of the remnants of events). Similarly, to gather information and collect raw materials for this study, we have used participatory observation, study of documents and books, documents and in-depth interviews. The purpose of this study is to show what place the university has found in human life today or due to the nature and functions it offers today, what processes it has gone through to be responsible for such functional characteristics in this age. [1] Ideology and Ideological State Apparatuses

    Keywords: The Power, Government, Education system, University, Ideology, The ideological apparatus of the state, Cultural Revolution, content, structure, subject
  • Hossein Masoudnia, Yunus Forouzan, Abdul Redha Alishahi * Pages 137-172

    The Middle East can be considered the first center of political crises, including war, terrorism, coups and other crises. For example, in 2017, after Donald Trump's visit to Saudi Arabia, several events took place in the region. Events such as the severance of political ties between Qatar and Saudi Arabia, the Islamic Revolutionary Guard Corps' missile attacks on ISIS terrorist positions in Deir ez-Zor, and the change of governorship in Saudi Arabia, which ousted King Salman's Crown Prince Mohammed bin Nayef and his son Mohammed. He turned Ben Salman in this direction. In this article, the authors, using comparative, analytical-descriptive methods, as well as Alvin Toffler's theory of transfer of power, try to provide a convincing answer to the question: "What was the flow of the transfer of power to Muhammad bin Salman by the King of Saudi Arabia?" Is?" "How will the Al-Saud dynasty resolve regional crises with these changes?" The findings of the article indicate that "Muhammad bin Nayef's weakness and moderate stance in the region's crises, Muhammad bin Salman's pragmatic policies towards Yemen, Iraq, Syria and Iran, and his ambitions alongside positions close to the Zionist regime and the United States. Has made him the most suitable candidate for the governorship of Saudi Arabia. Also, it seems that Muhammad bin Salman's policies, given his spirit of violence and radicalism, will lead to the suppression of dissidents at home and the escalation of crises in the Middle East.

    Keywords: Saudi Arabia, guardianship, Power shift, Muhammad ibn Salman, Middle East
  • Hamid Yahyawi*, Behzad Zarei Pages 173-198

    The present research maintains that Alexis de Tocqueville`s reflections on the French Revolution and the American Revolution might provide an innovative approach to analyze revolutions , including to understand some significant aspects of the Iranian Revolution (1979) . Tocqueville, highlighting the “equality of conditions”, In addition to explaining the causes of the developments of the new age, opened a new horizon for analyzing the modern revolutions. In a discussion on freedom- equality relations, he introduces the American Revolution as a typical example of “the revolution for freedom”, and the French Revolution as “for equality”. Accordingly revolutions can be categorized in two groups, revolutions for freedom and those for equality, based on the cause to which is given priority by revolutionists. Investigating Tocqueville`s thoughts , the present paper seeks to, in the first stage , index a tree-factor model consisted of “the equality of conditions” , bureaucratic centralism, and the literates` dream-making ; then, put this three-dimensional conceptual apparatus to the test through focusing on Iranian Revolution . On this basis, in the new Age, the desire for equality of conditions in the Iranian society has been significantly expanded. Along with that, the administration of affairs in a centralized manner by the Pahlavi government had devastating effects on Iranian society and provided the conditions in which “the poet's intellectuals " launched a revolutionary mobilization. At the end, In addition to explaining the revolution in discussing its results the paper suggests that Iranian Revolution might be considered as a “revolution for equality” due to what occurred to it in the aftermath of the victory.

    Keywords: The Iranian Revolution, Tocqueville, Equality, Centralism, Iranian Intellectuals